דלג לתוכן הראשי

גישור וגירושין בראי החוק להסדר התדיינויות במשפחה

  • מק"ט : WW1YKL174B
  • מחיר: 399
    מחיר מבצע: 298
אזל המלאי עבור /

תיאור:

מבוא 
גירושין הם אירוע בעל היבטים שונים, הן כמוסד חברתי המשקף שינויים תרבותיים והן כהליך משפטי פורמלי המסיים קשר נישואין ובכך משפיע לטווח הקצר והארוך על כלל תחומי החיים של  הצדדים, ילדיהם, ומעגלים נוספים, מבחינה פסיכולוגית, כלכלית חברתית ועוד. ההיבטים השונים בגירושין קשורים ומשפיעים הדדית, כך שינויים מהירים בתרבות המערבית, כמו עצמאות כלכלית של נשים ועליה בציפיות להגשמה אישית במסגרת הנישואין הכפילו את שיעורי הגירושין בעשרות השנים האחרונות.[1] ככל שהגירושין נפוצו יותר, כך גם עברו שינוי תפיסתי מאירוע טראומתי בעל אשמה מוסרית לתופעה נורמטיבית נפוצה. הפחתת סטיגמת הכישלון המוסרי על הגירושין משתקפת גם בהסדרים מוסדיים שונים, כגון אימוץ תפיסות שוויוניות בחלוקת התפקידים בין אימהות ואבות ושונות ניכרת בפסיקות הערכאות המשפטיות בסוגיות משמורת, משמורת משותפת ומזונות ילדים.[2] שינויים אלה במוסד הגירושין מעלים את הצורך להקל על הליך הגירושין, שכן משפחה במשבר היא עדיין משפחה, ופירוק המשפחה הגרעינית משליך על מעגלים נוספים. כאן משתלב מוסד הגישור, כדברי נשיא בית-המשפט העליון השופט ברק, כדי שהפוטנציאל של הגישור יתממש נדרש שינוי תרבותי, מוסדי וחברתי ובלשונו, "עדיף לחיות בחברה שההסכמה בה מחליפה את האלימות. עדיף לחיות בחברה אשר תרבותה החברתית מבוססת על נכונות להבין את הצד האחר. עדיף לחיות בחברה שבה החברתיות גוברת על הלעומתיות. לכל אלה תורם הגישור תרומה משמעותית."[3]
 דברי השופט ברק חלים על הליך הגישור בכלל, אך לאור המאפיינים הייחודיים של הליך הגירושין, המסיים מערכת יחסים משפחתית אינטימית רגשית לצד השפעותיו עולה האתגר לעצב את ההליך מתוך הסכמה ושלום ולא מתוך עימות משפטי. בעבודה להלן נדון בתולדות "החוק להסדר התדיינות במשפחה", שנכנס לתוקף ביולי 2016 כהוראת שעה,[4] בעיקר סביב השאלה האם השיג החוק את מטרתו להפחית שיעורי סכסוכי הגירושין בבתי-המשפט ולהעלות שיעורי גירושין בהסכמה לרבות בהליך גישור מרצון. החוק מהווה מקרה מחקר חשוב, שכן הוסדר כהוראת קבע ביוני 2020[5] כתוצאה מלקחים שעלו מעבודת מומחים בוועדות שונות כל שכן, לאורך ארבע שנות יישומו לווה במחקרים מפורטים שבדקו את אתגריו והצלחת יישומו.[6]
 הפרק הראשון יוקדש לתיאור הליך הגירושין בישראל, בדגש על מרכיבים המשפיעים על הפיכתו לסכסוך משפטי. הפרק השני מתאר גישות לניהול סכסוכים בכלל, בדגש על גישות השואפות ליישוב סכסוכים בהסכמה מחוץ לכותלי בתי המשפט. הפרק השלישי ישלב בין שני הפרקים הראשונים ויתמקד בקשר המהותי בין גירושין לגישור. הפרק הרביעי, עיקר העבודה, יעסוק במטרות, קשיים ביישום והצלחתו של החוק להסדר התדיינויות[7]. הפרק החמישי יעסוק בקצרה בלקחים אפשריים לישראל מהאופן שמדינות במערב מתמודדות עם הליך הגירושין בהסכמה.

[1] משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, טיפול המדינה במשפחות בהליכי גירושין ופירוד דוח שנתי 69ב.
[2] בע"מ 919/15 פלוני נ' פלונית (פורסם בנבו, 19.07.2017)  
[3] פרופ' אהרון ברק, "על הגישור", שערי משפט, דרכים חלופיות ליישוב סכסוכים, כרך ג', חוב' 1 (התשס"ב), עמוד 9
[4] חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), התשע"ה-2014, ס"ח תשע"ה מס' 2485 מיום 17.12.2014 עמ' 116) ה"ח הממשלה תשע"ד מס' 885 עמ' 908). תוקן ס"ח תשע"ו מס' 2522 מיום 12.1.2016 עמ' 334) ה"ח הממשלה תשע"ה מס' 952 עמ' 1656) – תיקון מס' 1; תחילתו ביום 17.9.2015. (להלן: "החוק להסדר התדיינויות"). 
[5] חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, תשע"ה-2014, ס"ח תש"ף מס' 2851 מיום 8.9.2020 עמ' 440) ;ה"ח הממשלה תש"ף מס' 1313 עמ' 188) – תיקון מס' 3, (להלן: "החוק").
[6] שמות המחקרים יצוינו במלואם בהמשך.
[7] חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) (תיקון מס' 3), התש"ף-2020 (החוק הוא מיזוג של הצעת חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התש"פ–2020, מטעם הממשלה, ושל הצעת חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) (תיקון – קביעה כהוראת קבע), התש"ף–2020 מטעם חברת הכנסת מרב מיכאלי).

 

תוכן עניינים
 
מבוא. 2
1.            פרק ראשון – גירושין 3
1.1.         דיני הגירושין וסמכויות השיפוט בישראל. 3
1.2.         "מרוץ הסמכויות" והשלכותיו 4
2.        פרק שני – הגישות לניהול סכסוכים ויישובם.. 5
2.1.         הגישה האדברסרית. 5
2.2.         הגישה השיתופית. 5
2.3.         מגישה אדברסרית לגישה שיתופית. 5
2.4.         תנועת ה- ADR.. 6
3.        פרק שלישי – גישור וגירושין 7
3.1.         הגישור. 7
3.2.         ההתפתחות המוסדית. 7
3.3.         גירושין בשיתוף פעולה. 9
4.        פרק רביעי - החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה. 10
4.1.         הרקע להצעת החוק. 10
4.2.         מטרת החוק ועיגונו 11
4.3.         הקשיים הנובעים מיישום החוק: יחידות הסיוע. 12
4.4.         היקף הגשת תובענות – טרם כניסת החוק ולאחריו 14
5.        פרק חמישי -  משפט משווה. 16
5.1.         מעורבות המדינה בהליך יישוב סכסוך במשפחה. 16
אחרית דבר. 18
 

 






תנאי שימוש באתר "שם האתר שלכם"
תקנון השימוש באתר הנ"ל נכתב בלשון זכר אך האמור בו מתייחס לנשים וגברים כאחד.
1. קדימון
2. אתר "שם האתר שלכם" (להלן "האתר") הוא אתר המשתמש כאתר ("תיאור האתר שלכם") ייצוגי עבור "שם האתר שלכם" והנך מוזמן לקחת בו חלק בכפוף להסכמתך לתנאי השימוש אשר יפורטו להלן
3. בנוסף השימוש באתר זה על כל תכניו והשירותים המוצעים בו, הורדות של קבצים, מדיה כגון תמונות וסרטונים והתכנים השונים המוצעים לקהל המבקרים עשויים להשתנות מעת לעת או בהתאם לסוג התוכן.
4. הנהלת האתר שומרת לעצמה הזכות לעדכן את תנאי השימוש המוצגים להלן מעת לעת וללא התראה או אזכור מיוחד בערוצי האתר השונים.
5. קניין רוחני
6. האתר כמו גם כל המידע שבו לרבות עיצוב האתר, קוד האתר, קבצי מדיה לרבות גרפיקות, סרטונים, תמונות, טקסטים, קבצים המוצעים להורדה וכל חומר אחר אשר מוצג באתר שייכים במלואם לאתר הנ"ל ומהווים קניין רוחני בלעדי של אתר "שם האתר שלכם" ואין לעשות בהם שימוש ללא אישור כתוב מראש מאתר "שם האתר שלכם".
7. בנוסף אין להפיץ, להעתיק, לשכפל, לפרסם, לחקות או לעבד פיסות קוד, גרפיקות, סרטונים, סימנים מסחריים או כל מדיה ותוכן אחר מבלי שיש ברשותכם אישור כתוב מראש.
8. תוכן האתר
9. אנו שואפים לספק לכם את המידע המוצג באתר ללא הפרעות אך יתכנו בשל שיקולים טכניים, תקלות צד ג או אחרים, הפרעות בזמינות האתר. ולכן איננו יכולים להתחייב כי האתר יהיה זמין לכם בכל עת ולא יינתן כל פיצוי כספי או אחר בשל הפסקת השירות / הורדת האתר.
10. קישורים לאתר חיצוניים אינם מהווים ערובה כי מדובר באתרים בטוחים, איכותיים או אמינים וביקור בהם נעשה על דעתכם האישית בלבד ונמצאים בתחום האחריות הבלעדי של המשתמש באתר.
11. התכנים המוצעים באתר הינם בבעלותם הבלעדית של "שם האתר שלכם" ואין לעשות בהם שימוש אשר נועד את האמור בתקנון זה (ראה סעיף 3) למעט במקרים בהם צוין אחרת או במקרים בהם צוין כי זכויות היוצרים שייכים לגוף חיצוני. במקרים אלו יש לבדוק מהם תנאי השימוש בקישור המצורף ולפעול על פי המצוין באתר החיצוני לו שייכים התכנים.
12. ניהול משתמשים ומבקרים באתר
13. הנהלת האתר שומרת לעצמה את הזכות לחסום כל משתמש ובין אם על ידי חסימת כתובת הIP של המחשב שלו, כתובת הMACID של המחשב שלו או אפילו בהתאם למדינת המוצא ללא צורך לספק תירוץ אשר מקובל על הגולש.
14. צוות האתר / הנהלת האתר יעשה כל שביכולתו להגן על פרטי המשתמשים הרשומים באתר / מנויים הרשומים באתר. במקרים בהם יעלה בידיו של צד שלישי להשיג גישה למידע מוסכם בזאת כי לגולשים, משתמשים וחברים באתר לה תהה כל תביעה, טענה או דרישה כלפי צוות האתר "שם האתר שלכם".
15. גילוי נאות
16. באתר זה עשוי לעשות שימוש בקבצי קוקיז (במיוחד עבור משתמשים רשומים ומנויים) ובממשקי סטטיסטיקה פנימיים בכדי לשמור תיעוד סטטיסטי אנונימי של גולשים וניתוח תנועת הגולש/ים, הרגלי גלישה באתר וניתוח קליקים וזמן שהייה.
17. בכל העת ולבד מאשר גולשים המחוברים לאתר המידע הנשמר הוא אנונימי לחלוטין ואין בו את שם הגולש או כל פרט מזהה אחר.
18. איזור שיפוט
19. בעת שאתם עושים שימוש באתר ובמקרה בו התגלעה כל מחולקת אתם מסכימים להלן כי האמור לעיל נמצא תחת סמכות השיפוט הבלעדי של החוק הישראלי תוך שימוש במערכת בתי המשפט הישראליים בלבד במחוז תל אביב.


- מדיניות שילוח - אספקת מוצרים, זמני אספקה
- אחריות בית העסק - לקיחת אחריות של מנהלי האתר על תוכן האתר
- הגבלת גיל - במידה וקיימת הגבלה יש לציין באתר
- ביטול עסקה - מדיניות השירות, מתי ניתן לבטל עסקה
- הגבלת פרטיות - יש לציין מדיניות שמירת פרטיות הלקוח באתר
- הסבר על עמידה בתקן PCI-DSS